2017. január. 23., hétfő :: 2265 élő hirdetés

Egy, vagy két csöves?...

Időnként efféle kérdéssel fordulnak egyes olvasóink az AM szerkesztő­ségéhez: hogyan alakítsák át derék egycsöves motorjukat két kipufogós­ra, merthogy - úgymond - ettől teljesítményjavulást várnak.

Ilyenkor megírjuk: kár a költségét, fáradságért, mert az effajta megoldás senki­nek sem jó, és valljuk csak be, nem is szép. Erről kedves Olvasóink is meggyőz­ődhetnek, ha a képre néznek. Hosszas lenne az a műszaki fejtegetés, amellyel bizonyíthatnánk állításunkat. Ehelyett csalhatatlan példákra hivatkozunk.

A nagyteljesítményű kétütemű sportmotorok egycsövesek. Cáfolhatatlan bizonyítékként itt van a cross Pannónia. De nem csak sportmotoroknál alkalmazták ezt a szemre talán szegényesebb megoldást. A régebbi motorosok még jól emlékeznek a korát megelőző kis DKW-ra, amelyet számtalan gyár konstrukciós irodája használt fel - eredményesen - mintaként, és ennek a motornak is csak egy csöve volt.

Joggal kérdezik egyesek: hát akkor miért készítenek kétcsöves kipufogót és egyhengeres motorokra, mint például a Pannóniánál láthatjuk? A felelet roppant egyszerű és egyben elgondolkodtató. Csak csupán azért, mert a kereskedelemben ilyent rendel a gyártól. Természetesen a kereskedelem ki van szolgáltatva a vevő ízlésének. Pénzéért több csillogó-villogót akar járművére a motoros. Vajon nem lenne hasznosabb, ha a kereskedelmi szervek eltekintenének ez esetben a vevő indokolatlan kívánságától, és egycsöves Pannoniát rendelnénk a Csepel Motorkerékpárgyártól? Mindenki jobban járna: a motoros is és a népgazdaság is.

Pannonia kipufogó

forrás: AM. 1959. 05. 01.